keskiviikko 26. maaliskuuta 2008

UPEITA NAISYRITTÄJIÄ


Korttienmyyntimatkoillani olen törmännyt toinen toistaan upeampiin sisustus- ja lahjatavaraliikeisiin ympäri Suomen. Liikkeiden omistajat ovat lähes poikkeuksetta olleet naisia. Vastaanotto on ollut minulle aina lämmin, vaikka olen tupsahtanut liikkeisiin sopivalla ja sopimattomalla hetkellä. Aikaa varaamatta. Kortteihini on tutustuttu rauhassa ja kommentit ovat olleet kannustavia. En voi kuin ihmetellä, miten upeasti minua on kohdeltu. Meille " taiteilijoille" , kun ei ole ollenkaan helpoin tehtävä kaupata omia luomuksiamme.

Useimmat liikkeet ovat omistajansa näköisiä ja oloisia. Toisten liikeenharjottajien kanssa olen suorastaan ystävystynyt. Tänään, kun soitin muutamalle sain surukseni kuulla, että pari liikettä oli yllättäen lopettanut. Syitä en tiedä mutta väkisinkin nousee ajatus, että yrittäjyys on kova laji. Kilpailu on ankaraa ja peli on välillä julmaakin. Kuinka mielelläni soisin, että nuo kaikki upeat naiset saisivat yrityksensä kukoistamaan!

Viime syksynä, kun kuljin myymässä joulukorttisarjaani ja pienokaiseni nukahti rattaisiin eräässä liikkeessä, tuumasi myyjä, että kuinkakohan moni mies lähtisi kortteja myymään yksivuotiaan kanssa. Minä ainakin otan koko sarjasi myyntiin! Kyyneleet silmissä kipaisin ulos liikkestä ja ajattelin, kuinka ihanaa on, että me naiset ymmärrämme toisiamme. Monesti olen ajatellut kirjoittaa artikkelin matkojeni pohjalta tutustumisen arvoisista pikkuputiikeista, kiitoksena siitä, että on vielä naisia, jotka osaavat asiakaspalvelun jalon taidon!

Jokainen meistä tietää, kuinka ärsyttävää on kun puhelimyyjä kyselee olisiko langan toisessa päässä rouva itse, joka saa nyt kuulla elämänsä tarjouksesta. Minä en juuri jää kuuntelemaan mutta en myöskään lyö luuria korvaan. Kieltäytyäkin voi niin monella tavalla.

Tsemppiä teille kaikille upeille naisille ympäri Suomen. Olitte sitten yrittäjiä tai muuten vaan oman arkenne sankarittaria!

21 kommenttia:

Junika kirjoitti...

Meidän naisten etu on verkottautumisen tai verkostoitumisen taito. Ja se, että meille semmoiset pienemmätkin linjat ovat kauniita siinä missä miehille ei välttämättä riitä muu kuin suuri ja mahtava. Näissä markkinointi- ja kauppakuvioissa nimittäin.

Minä olen pitkään haaveillut semmoisesta pienestä tunnelmallisesta lahja-sekatavara-putiikista, mutta ei semmoisella välttämättä elä. Pitäisi olla todella hyvä liike-idea... ajattelin vuosia sitten, että voisin suunnitella tuotteita ja teettää niitä, sekä markkinoida ja välittää muiden, käsityötaitoisten tuttavieni, ihania tuotteita... mutta ei riitä rohkeus ja nyttemmin on markkinoille (nettiin) tullut niin paljon vastaavaa tarjontaa, että rima nousee koko ajan!

Tämä tuli mieleen tuosta markkinoimisen vaikeudesta. Sitä samaa minulle on valitellut pari tuntemaani nukkeyrittäjää.

Mimmimamma kirjoitti...

Sinä se osaat aina niin hienosti kirjoittaa.Asiaa puhut!
Lumista keskiviikkoa!=)

magi kirjoitti...

On totta, että liikeidea kannattaa suunnitella hyvin ja nettiputiikkeja tulee kuin sieniä sateella. Toisaalta jokainen yrittäjä luo omalle toiminnalleen persoonallisen leimansa ja joskus sekin riittää. Vetovoimainen myyntipaikkakin olisi tärkeä... Toivottavasti haaveesi saa vielä jonain päivänä riittävästi tuulta siipien alle!

Mimmimammalle kiitokset piipahduksesta:o)

Hanne kirjoitti...

Asiaa kirjoitit! Seurasin 5 vuotta läheltä erään kotimaista käsityötä myyvän liikkeen omistajan työtä. Kovaa työtä ja pitkiä päiviä. Kauppakeskus, jossa tämä liike oli ei paljoa tällaista arvostanut. Tärkeämpää oli saada sinne H&M ym muiden ketjujen myymälöitä. Tämä oli ainoa liike siellä, joka myi jotain todella yksilöllistä. Ei myy enää.

Minusta ei ole koskaan ollut markkinoimaan tuotteitani tuolla tavoin ovelta ovelle. Se vaatii luonnetta!

Onneksi on vielä asiakkaita, jotka arvostavat muutakin kuin halpaa roskaa.

Mutta ei naiset lannistuta, eihän!Älkääkä lakatko unelmoimasta!

jaana kirjoitti...

Hattua nostan kaikille yrittäjänaisille!
Minusta siihen ei olisi....

magi kirjoitti...

Hanne!

Minulla on ollut sellainen periaate, että olen pyrkinyt tsekkaamaan liikkeet, joille korttejani tarjoan myyntiin. Niinpä korttimallit kulkevat aina matkassa mukana ja kun kiva liike sattuu matkan varrelle, minä piipahdan. Vaikeinta minulle lienee, soitella asiakkaille perään, jos olen lähettänyt heille kuvastoni.

Yrittäjyys on kovaa työtä! Siitä ei pääse mihinkään. Miljoonia pieniä tehtäviä, lippusia ja lappusia täytettäviksi....

magi kirjoitti...

Hanne!

Minulla on ollut sellainen periaate, että olen pyrkinyt tsekkaamaan liikkeet, joille korttejani tarjoan myyntiin. Niinpä korttimallit kulkevat aina matkassa mukana ja kun kiva liike sattuu matkan varrelle, minä piipahdan. Vaikeinta minulle lienee, soitella asiakkaille perään, jos olen lähettänyt heille kuvastoni.

Yrittäjyys on kovaa työtä! Siitä ei pääse mihinkään. Miljoonia pieniä tehtäviä, lippusia ja lappusia täytettäviksi....

Mari kirjoitti...

Mehän Magi hieman tätä aihetta jo sivusimmekin lauantaina keskustellessamme...

Minun mielestäni ainakin sisustusalan yrittäjien keskuudessa ei juurikaan puhalleta yhteen hiileen. Jotenkin toista vain pidetään kilpailijana. Kuitenkin Suomikin on iso maa johon mahtuu vaikka minkälaista yrittäjää... Toisaalta, olen niin tuore tapaus, että en ehkä ole vielä päässyt niin sisään tähän koko hommmaan.

Ihanat asiakkaat ja mieluinen työ ovat kuitenkin upeita asioita, joten nuo pienet haittapuolet työssä ovat siedettäviä:) Ja tietenkin mukavat yhteistyökumppanit, kuten sinä Magi!

magi kirjoitti...

Jaana!
Jep, jep!


Wanhatar!
Niinhän me jutustelimme aiheesta ja olit taas elävä muistutus siitä, kuinka ihania ihmisiä matkani varrelle on tupsahdellut.Liikkeesi oli juuri sinun oloisesi! Pohdiskelin myös sitä, että monet yrittäjät ovat ikäisiäni naisia, joilla on työn lisäksi perhe hoidettavana. Voimia sinullekin, menestystä työhösi (ja psst laitan sinulle huomenna spostia!)

arleena kirjoitti...

Kyllä pienyrittäjän paras markkinointikeino on itse markkinoida suoraan jälleenmyyjille tuotteet henkilökohtaisesti.
Itse osaa ja tuntee parhaiten tuotteet, henkilökohtainen kosketus itse tekijään helpottaa ostopäätöksiä. Yrittäjällä ovat myös nuo myyntitaidot ja sosiaalisuus tärkeitä sen oman ideoinnin ja luovuuden lisäksi.

Onnea ja menestystä sinulle Magi.
Uskon, että sinulta onnistuu myös tuotemarkkinointi.

Kilpailu on kovaa ja me kuluttajat ratkaisemme.
Ostakaamme laadukasta ja mahdollisuuksien mukaan kotimaassa tehtyä. Hinta ei saisi aina ratkaista.

KnitMimou kirjoitti...

Ihana, kannustava kirjoitus, Magi! .. kiitos! :)
Olipa ihana rouva, joka osti koko korttisarjasi .. voin hyvin kuvitella, että herkkä hetki..
Kaikkea hyvää.. lämpöisin terveisin.. :)

magi kirjoitti...

Arleena!

Tällainen kokemus minullakin on. Olen saanut erittäin positiivista palautetta siitä, että tuotteeni saa kasvot ja jatkossakin on mukavampi tehdä yhteistyötä, kun on saanut puristaa kättä. Aika on vain niin kovin rajallista ja talviset kelit eivät houkuttele tienpäälle. Kesällä on ihana matkustella ja tutustua uusiin maisemiin.

magi kirjoitti...

Helmiliinalle idearikasta kevättä helmiensidontaasi!

Merja K kirjoitti...

Me naiset olemme kyllä tosi upeita ja sitkeitä tapauksia :) Siinä sivussa hoidetaan työ, lapset, koti, harrastukset... Minulla ainakin useimmiten asiat suloisessa sekasotkussa, mutta hoituvat kuitenkin.

Minuakin surettaa tuo Hannen kommentoima asia kauppakeskuksista. Kaikissa keskuksissa on yhdet ja samat isot liikkeet, persoonallista tarjontaa ei juurikaan löydä enää mistään. Kukahan keksisi rakentaa kauppakeskuksen, jossa ei saisi olla yhtään sellaista liikettä, joka on jo jossain muualla ;) Ja vuokrat tietysti kohtuulliset!

Magi: kiitos malleista, aivan ihania korttisi kyllä ovat :) Löysin suosikit kutsukorteiksi. Ja palaan sen toisenkin projektin osalta asiaan. Iloista torstaipäivää!

Hannis kirjoitti...

Taidan tietää Hannen tarkoittaman liikkeen, olin siellä vakiasiakas.. Nyt samassa kauppakeskuskessa lopetti liike, joka myi minun korttejani ja muita yritykseni tuotteita. Harmitti kamalasti. Siellä oli nostettu taas vuokria ja eikun ketjufirma tilalle. Pöh. Tosin tässä tapauksessa omistajakin oli jäämässä eläkkeelle, mutta vuokra taisi olla myös osasyy..

Itse jaksan kuitenkin edelleen haaveilla siitä, että saan sen putiikin vielä. Vaikka niitä olisi joka nurkassa ja joka mutkassa. Haluan sen ja tiedän millainen siitä tulee. Ja sinun korttejasi tulee olemaan myös myynnissä :-)

magi kirjoitti...

Merja!

No kiva juttu! Jään odottelemaan postiasi. Helmi junika puhui verkottautumisesta ja tämähän on nyt sitä parhaimmillaan. Kiitos teille kannustavista palautteista ja tehdään me historiaa tukemalla toisiamme täällä blogimaailmassa ja muutenkin. Toinen toisiamme kannustamalla ja markkinoimalla saamme ihmeitä aikaan pikkuisessa Suomenmaassa!

magi kirjoitti...

Hannis! Olen tässä muutaman kuukauden aikana oppinut tuntemaan sinua kirjoitustesi ja kommenttiesi kautta ja uskon, että sinä saat unelmasi vielä jonain päivänä. Päättäväisyyttä ja sisukkuutta, heittäytymistä ja laskelmiahan se vaatii mutta me uskomme....:0)

Valloittava valkoinen kirjoitti...

Hyvin kirjoitat taas ja asiasta!
Ilosta viikkoa sinulle!

magi kirjoitti...

Anulle iloista viikkoa myös!

Hanne kirjoitti...

Merja K ja Hannis: Tuo liike myi todella laadukasta kotimaista käsityötä. Siellä kävi vakiasiakkaita, jotka olivat tosi surullisia liikkeen lopettamisesta. Liikkeenharjoittaja yritti päästä useampaankin vapautuvaan liiketilaan, mutta häntä ei tosiaankaan päästetty! Asiakkaat ottivat yhteyttä kauppakeskuksen johtoonkin, mutta tuloksetta. Minä menetin siinä samalla kaikkein parhaimman myyntipaikkani. Missään ei myyty tuotteitani niin paljon kuin siellä. Surullista kaikin puolin. Onneksi on vielä liikkenharjoittajia, jotka arvostavat jotain muutakin kuin massatuotteita.

Marja Kristiina kirjoitti...

Oikeaa puhetta! Tosin peräänkuulutan vieläkin suurempaa naistenvälistä solidaarisuutta, sillä Hyvä Sisko -verkosto toimii vain tietyillä aloilla. Käsityöläisyyden mukana tuntuu usein tulevan upeaa sydämen sivistystä, jota harvoin olen tavannut mm. teollisuudessa. Liikaa kateutta ja kyynärpäitä. Yhdyn Madeleine Albrightiin: helvetissä on todellakin paikka naisille, jotka eivät auta toisiaan ;-) Semminkin kun niin suuri osa kodin ja arjen pyörityksestä lankeaa edelleen meille naisille.

Ja yrittäjille nostan minäkin hattua, se vaatii ihan tietynlaista luonnetta jota itsestäni ei kyllä taida löytyä.