torstai 7. helmikuuta 2008

RAJOJA JA RAKKAUTTALasten kasvattaminen on vaativa ja vastuullinen juttu. Olen tätä pohdiskellut ankarasti viime päivinä. Yhteiskunta, jossa elämme ei ole kovin lapsiystävällinen. Televisio- ohjelmat ovat sitä tasoa, että on pakko valikoida, mitä antaa lastensa katsoa. Jokainen päivä pitää sisällään liudan rajoituksia ja kieltoja. Annanko lapseni pelata tätä peliä, vai enkö anna. Perustelen ja kiellän. Yritän etsiä korvikkeita.Olenko liian tiukka vai juuri niin huolehtiva, kuin minun pitäisikin olla.

Rajat ovat rakkautta ja rajattomuus on lapsesta pelottavaa. Liian suuret vapaudet ja kohtuuttoman suuret valintatilanteet stressaavat lasta. Mutta rajoitanko liikaa? Mikä on kohtuullista? Miten paljon vapautta annan?

Jos vanhemmat eivät aseta lapselle rajoja, ne asettaa koulu ja jos koulu ei kykene, sitten poliisi tai viimeistään käräjäoikeuden tuomari. Olen lautamiestoimeni aikana nähnyt valitettavan paljon nuoria, joille yritetään paukuttaa lakia päähän. Kurja juttu, jos elämäänsä aloittavalla nuorelle alkaa olla pidempi" ansioluettelo", kuin istuvalla tuomarilla.

Joudumme jatkuvasti valintatilanteiden eteen. Lapseni ovat kaksi ja kahdeksan ja ponnistelen tällaisten asioiden kanssa. Entä, kun he ovat kuusitoista ja kymmenen?

Tieto lisää tuskaa. Opeperheessä mietitään kyseisiä asioita varmasti keskimääräistä enemmän. Olemme nähneet aika vaikeita tapauksia ja haluaisimme välttää pahimmat karikot omien lastemme kanssa.

Kun parhaansa yrittää, niin se riittää. Se on kyllä aika kova vaatimus. Olenko yrittänyt parhaani? Vain parasko riittää? Ainahan voisi olla parempi...


Jälleen tänä aamuna PYRIN toimimaan omien kykyjeni mukaan, niin hyvin kuin osaan, sillä rakkauden määrällä, mikä minulle on annettu! Sen täytyy riittää...
Voimia meille kasvattajille, viisautta ja rakkautta ja armahtavaisuutta myös itseämme kohtaan.

Sairastaminen jatkuu. Isoveikka on jo parantunut mutta nyt on pikkuveikan vuoro. Unet jäivät jälleen kerran lyhyiksi. Onneksi vastassa on viikonloppu.

14 kommenttia:

Hannis kirjoitti...

Heipparallaa Magi!

Suomessa juu, voi olla tiettyjä tylsiä juttuja, mutta pääasiassa Suomessa lapsen on aika hyvä kasvaa. Tai ainakin lasten kanssa on paljon helpompi Suomessa olla. Täällä me ainakin olemme nyt nähneet sen puolen maailmasta, mitä Amerikka lasten kanssa edustaa. Kamala väsymys juuri nyt, vaikka voisin kirjoittaa romaanin tästä :-) Silti, täällä eletään toisaalta "pumpulissa". Kaikki on niin lovely ja so much fun. Kunhan on rahaa, yleensä se jo riittää moneen. Mutta täällä ei ole sitten tuota sosiaalijärjestelmää lainkaan. Me emme tuota puolta näe, koska asumme alueella, jossa asuu vain "meitä". "Ne toiset" asuvat omilla alueillaan. Meidän lapset ovat myös aina "samanlaisten" kanssa koulussa, koska "ne toiset" ovat omissa kouluissaan omilla alueillaan. Eriarvoisuutta ei arjessa huomaa, kun elää tässä pumpulissa omalla alueellaan. Mutta se on todella suuri oikeasti. Sitä ei Suomessa ollessa edes ymmärrä... Mutta juu, silti toisaalta ihmettelen, miksi Suomessa on paljon vaikeita tapauksia ja miksi lapsilla on hankala elää yhteiskunnassamme. Kun toisaalta täällä lapsilla on aika helppoa. Lapsia arvostetaan jotenkin tietyllä tavalla ehkä enemmän ja toisaalta lasten annetaan olla paljon vapaammin. Toisaalta isoilla lapsilla onkin sitten tosi kovat rajat mm. kotiintuloaikojen suhteen ym. Puolensa siis molemmissa! Mutta silti, tässä pumpulissa elo on välillä aika pöllöä.

magi kirjoitti...

Kyllä minäkin ihmettelen tätä elämänmenoa. Toisaalta suurin osa lapsista voi aika hyvin mutta sitten on se osa, joka voi todella huonosti. Luulen, että ihmiset ovat tänä päivänä aika yksin. Maatalousyhteiskunnassa, jossa siinäkin oli omat ongelmansa, oli turvaverkkoa ympärillä. Nyt ei ole niitä auttavia käsiä, jaksavia aikuisia enää niin paljon lasten ympärillä. Mutta totta turiset- Suomessa on vielä HYVIN niin monet asiat. Voimia arkirumbaasi! You are
nice person and I hope you will visit me again....soon...

Mimmimamma kirjoitti...

Vai teillä sairastetaan edelleen... paranemisia pikkuiselle sitten tällä kertaa! Ja hoitajille edelleen jaksuja!

jaana kirjoitti...

Aikaa, aikaa ja aikaa!!!!
Minusta avainsana on aika!!!!
Lapsilla on koko ajan kiire; hoitoon, kouluun, harrastuksiin jne. Samoin isillä ja äideillä. Tuntuu siltä, että vanhempienkin on saatava aina vaan enemmän harrastaa! Aikuiset eivät pysy kunnossa, jos eivät käy salilla, tai jumpassa tai tenniksessä taitaitai! Ja jotta aikuiset voisivat harrastaa, viedään lapsetkin omiin harrastuksiinsa!
Mikä meitä nykyihmisiä risoo: pienten lasten ja koululaisten vanhempien kuuluu harrastaa, tehdä kotihommia, lojua ja viettäää RUNSASTA laatuaikaa yhdessä, koko perheen voimin, ei kaikkien sinne tänne yksin poukkoillen!!!
Hiihtämään, luistelemaan, pulkkamäkeen ja uimaan koko perhe yhdessä! Lautapelit, piirretyt elokuvat, legorakentelut ym., metsäretket, marjastukset, kaupunkilomat....kaikki on kaikille kivaa kun se tehdään YHDESSÄ!!!
Minä nään aina punaista kun vanhemmat valittavat että ei ole aikaa lapsille, kun samanaikaisesti tiedän lasta kiikutettavan lähes joka ilta johonkin harrastukseen, tai sitten mennään itse.....
Yhdessä tehden opitaan yhteiset säännöt, toisten huomioon ottaminen, rakastaminen ja välittäminen. Mallioppimalla, jutellen.
Edelleen sanon, että perheiden olisi satsattava yhteiseen aikaan!

Tässä paasasi nyt laidan taydeltä ammattikasvattaja 25 vuoden kokemuksella!!!

magi kirjoitti...

Jaanalle!
Kiitos paasauksesta ja viisaista sanoista, sillä näinhän se on.
Kyllä tätä aikaa vaivaa tietynlainen itsekkyys. Heti mulle ja kaikki tänne. Arvostuskysymyksiähän nämä kaikki ovat. Teen niitä valintoja, joita arvostan ja sydämen kyllyydesta suu puhuu.Erään upean ja elämänviisaan ugandalaissyntyisen ystävämme sanoin: -Mihin vaihdat aikaasi?

Lapsi tarvitsee todellakin aikaa, ei siis sirkushuveja vaan läsnäolevia aikuisia. Ja YKSIKIN AIKUINEN RIITTÄÄ.Leppoisaa viikonloppua ja hitaasti kiirehtiviä askeleita!

magi kirjoitti...

Mimmimammalle!

Kiitoossss!

magi kirjoitti...

Jaanalle!
Kiitos paasauksesta ja viisaista sanoista, sillä näinhän se on.
Kyllä tätä aikaa vaivaa tietynlainen itsekkyys. Heti mulle ja kaikki tänne. Arvostuskysymyksiähän nämä kaikki ovat. Teen niitä valintoja, joita arvostan ja sydämen kyllyydesta suu puhuu.Erään upean ja elämänviisaan ugandalaissyntyisen ystävämme sanoin: -Mihin vaihdat aikaasi?

Lapsi tarvitsee todellakin aikaa, ei siis sirkushuveja vaan läsnäolevia aikuisia. Ja YKSIKIN AIKUINEN RIITTÄÄ.Leppoisaa viikonloppua ja hitaasti kiirehtiviä askeleita!

jaana kirjoitti...

Tulee mieleen eräs nuori, joka oli ns hyvästä kodista. Oli pitkälle koulutetut vanhemmat, hienot talot ja autot, moottorikelkat, lasketteluvälineet ym., mutta valitettavan vähän aikaa olla perheellä yhdessä. Tämä nuori oli ajautunut hiukka huonoille teille, listalla oli jo vaikka mitä... Kyselin hänen lapsuudenmuistojaan, harrastuksiaan ja mitä hän lapsuudestaan kaipasi. Vastaus oli: "Kerran käytiin isännän kanssa kalalla. Se oli huippua! Seistiin sateessa ja ongittiin."

jaana kirjoitti...

En nyt missään nimessä moiti ketään erityisesti enkä tietynlaisia perheitä! Tää aika vaan on tällanen, että se vie mennessään, ja unohdetaan se mikä kaikessa on tärkeintä; rakkaus, välittäminen, yhdessäolo!

magi kirjoitti...

Jep, jep! Itse olen törmännyt vaikeimpiin juttuihin juuri ns. eliittialueella, sillä rahalla saa monenlaista... Ongelmia löytyy jokaisessa sosiaaliluokassa mutta kaikki ei aina ole kultaa, mikä kiiltää.

Onnea on elämän pienet asiat.Sen kun aina muistaisimme.

arleena kirjoitti...

Kodissa luodaan lapsen tulevaisuuden perusta. Perusta ja suunta kasvaa kunnon kansalaiseksi (juhallinen sanonta)
Tähän tarvitaan: rakkautta ja huolenpitoa (itsestäänselvyyksiä) rajoja ja luottamusta. Kun turvalliset rajat on luotu, on lupa odottaa, että luottamus molemmin puolin on itsestäänselvyys. Luottamuksen perusta on myös kunnioitus vanhempia kohtaan.

Sanottuna ja kirjoitettuna nämä tuntuvat helpoilta, itsestäänselvyyksiltä, mutta kaikki ei aina kulje niin suoraviivaisesti. Tarvitaan rakkautta ja anteeksiantoa selvitä karikoista.

Koti on tärkein, sen jälkeen seuraavat muut instituutiot.

Aurinkoista ja rentouttavaa viikonloppua Magi.

magi kirjoitti...

Rentouttavaa viikonloppua sinullekin Arleena!

Mamma Millan kirjoitti...

vacker blogg du har!!!
Ha en skön vecka!!

magi kirjoitti...

Mamma millan!
Tack, tack! Hoppas att du har en trevlig vecka också. Vi ses....